Na kanapki do pracy czy szkoły również, polecam.
Pieczcie i chwalcie się swoimi wypiekami, będzie mi bardzo miło.
Chleb pszenno - owsiany na zakwasie żytnim.
Składniki: ( 2 bochenki 26 x 12 forma )
Zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego czynnego
- 100 g wody
- 100 g mąki żytniej T 720
- 500 g mąki owsianej
- 500 g mąki pszennej graham
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki płatków owsianych + do posypania
- 850 ml letniej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki oleju
Składniki na zaczyn wymieszałam w misce, przykryłam miskę folią i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 12 - 14 godzin.
Mąkę owsianą i graham wsypałam do miski, dodałam sól, suche drożdże i płatki owsiane i wymieszałam.
Do miski dodałam teraz zaczyn, wodę oraz olej i dobrze wymieszałam, ciasto jest dość luźne.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam płatkami owsianymi.
Ciasto przełożyłam do foremek, posypałam płatkami owsianymi, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania.
W ciepły dzień proces ten trwa jakieś 4 godziny w chłodniejszy proszę zwiększyć ten czas.
Ciepły dzień czyli 25 C ze słońcem.
Po wyrośnięciu spryskałam chleb wodą.
Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hel od strony Władysławowa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.