W rezultacie wyszedł pyszny chleb a zakwas sprawił że jest on wilgotny i długo utrzymuje świeżość.
Polecam serdecznie.
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym.
Składniki: ( forma 31 x 14 )
- 300 g mąki jaglanej
- 300 g mąki pszennej graham T 1850
- 2 łyżki błonnika witalnego
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki czynnego zakwasu pszennego
- 350 ml wody
- 2 łyżki miękkiego masła
Do miski wsypałam obie mąki, dodałam sól i błonnik i wymieszałam.
Teraz dodałam letnią wodę i miękkie masło i dokładnie wymieszałam.
Ciasto jest dość luźne.
Blaszkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
Formę włożyłam do torby foliowej, zawiązałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na 12 - 14 godzin - noc.
Rano piekarnik nagrzałam do temperatury 200 C z opcją grzania góra/dół, spryskałam chleb wodą i piekłam go przez 35 - 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jaśminowiec |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.