piątek, 23 października 2015

Blok czekoladowy rodem z PRL-u

Pamiętacie ten blok czekoladowy? rodem z lat PRL-u? nie było słodyczy a do kawy zjeść się chciało coś słodkiego. 
W sklepach pustki ale mleko w proszku było, takie niebieskie, najlepsze, kakao można było wystać w kolejce, cukier na kartki a jedyne herbatniki jakie były to Petit Beurre i co z tego zrobić? 
No teraz już wiemy: blok czekoladowy.
Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie.
Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę.
Ja swój przepis mam od babci a ona od kogo dostała nie wiem, popróbujcie.
Blok czekoladowy rodem z PRL-u.

 
                Składniki: ( forma keksowa )
  • 170 g masła
  • 400 g mleka w proszku
  • 180 g herbatników Petit Beurre
  • 6 łyżek kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 garść suszonych czereśni
  • 1 garść suszonych wiśni
  • orzechy włoskie do dekoracji

Masło rozpuściłam w garnku.
Kakao wymieszałam z ciepłą wodą i wlałam do garnka z masłem, wymieszałam.
Mleko w proszku przesiałam, dodałam do niego cukier, wymieszałam i połączyłam z masłem, wymieszałam.
Herbatniki pokruszyłam w palcach, dodałam do masy czekoladowej, dodałam także suszone czereśnie i wiśnie.
Wymieszałam ponownie, dodałam esencje i jeszcze raz wymieszałam.
Keksówkę wyłożyłam folia aluminiową i wylałam do niej masę lekko ją ugniatając.
Wstawiłam do lodówki na całą noc.
Rano wyjęłam z formy i posypałam orzechami włoskimi. 
Smacznego.
Przepis rodzinny.
Razem ze mną powrót do przeszłości poczynili: 
Marzena - Kulinarna Maniusia
Asia - Szóste Niebo
Joanna - Sama słodycz i szczypta chili
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Iwona - Izioni pyszne smaki 
Krysia - Kuchnia u Krysi 
Joasia - Różowa kuchnia
"Podróże małe i duże"
Czeremcha zwyczajna

16 komentarze

  1. Wspaniały :-) dziękuje za wspólny czas słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas słodkości jest fajny i mile spędzony zwłaszcza w tak miłym gronie, dziękuję.

      Usuń
  2. Uwielbiam blok czekoladowy, ale u mnie dziś domowej roboty czekolada. Dzięki za wspólną zabawę:) Pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asa czekolada jest chyba jeszcze lepszą propozycją a ta samodzielnie robiona, ważne że zabawa była przednia i było co wspominać.

      Usuń
  3. U mnie już zjedzony...dzięki za wspólny powrót do dzieciństwa..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko za wybranie tego cuda do wspólnych wrażeń kulinarnych i powrotu do przeszłości.

      Usuń
  4. Blok wygląda pysznie :) również dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To było bardzo pyszne wydarzenie :) Dziękuje za ten raz i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przywołanie wspomnień z dzieciństwa przy wspólnym tworzeniu tego pysznego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda blok . Dziękuje za wspólne " wypiekanie"

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger