Chleb ten wyrasta 15 minut + wypiekanie czyli chleb do wypieku przez każdego i nie ma żadnych wymówek, zaczynamy?
Bardzo szybki chleb pszenny.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 szklanka mąki pszennej T 750
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T 1850
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży suchych
- 1 i 1/4 szklanki wody 80 C
Do misy robota wsypałam wszystkie mąki, cukier, sól, wymieszałam i zaczęłam dodawać wodę, uwaga bo jest dość ciepła.
Dolewałam wodę cały czas zagniatając.
Po dodaniu całej wody dodałam suche drożdże i dalej wyrabiałam aby drożdże wmieszały się w ciasto.
Przykryłam ciasto i pozostawiłam na 15 minut.
Potem uformowałam z ciasta bochen, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam wodą wymieszaną z oliwą.
Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 190 C.
Piekłam chleb około 35 - 45 minut aż się zrumienił.
Chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Surfinie |
7 komentarze
Nigdy nie robiłam sama chleba, chyba będę musiała w końcu spróbować! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie amarantusie spróbuj to nic trudnego a efekt zadziwiający.
UsuńSabe bem com um copo de vinho.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de uma boa semana.
Kurcze, chyba zrobię na niedzielę
OdpowiedzUsuńDorka, upiecz koniecznie, jest taki prosty i pyszny.
UsuńChlebek wspaniały!!!!
OdpowiedzUsuńPiekę z podwójnej porcji.
Dziękuję za przepis!
Pozdrawiam Katarzyna.
Pozdrawiam Kasiu, niech Wam smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.