Baba na maślance jest puszysta, wilgotna i bardzo szybko znika.
Polecam tak na co dzień do kawy lub nawet na świąteczne stoły.
Baba z maślanką i porzeczkami.
Składniki:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 100 g maślanki
- limonka
- 250 g porzeczki białej i czerwonej
- cukier puder do posypania
Limonkę wyszorowałam i starłam z niej skórkę a potem wycisnęłam sok.
Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę potem dodawałam po jednym jaju ciągle mieszając.
Potem dodawałam do masy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z maślanką.
Na koniec dodałam sok i skórkę z limonki, wymieszałam.
Formę do babki wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą i przelałam do niej ciasto.
Na wierzchu wysypałam porzeczki i lekko je wcisnęłam w ciasto.
Piekłam babę około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół.
Po upieczeniu wystudziłam babę i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Bałtyk nad Rozewiem |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.