Zdrowy i bardzo pożywny a także nisko kaloryczny słonecznik bulwiasty na stałe zagościł w naszej kuchni.
A to czipsy zrobione a to pure a to tak jak dziś dodałam do zupy i to był znakomity pomysł.
Zupę gotowałam w szybkowarze, jeśli takowego nie posiadacie wystarczy dłużej gotować warzywa niż ja podałam.
Polecam serdecznie.
Zupa z kapusty włoskiej i topinamburu.
Składniki:
Przepis własny.
- 4 bulwy topinamburu
- 4 średnie ziemniaki
- mały por
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1800 ml bulionu wieprzowego
- 1 marchew
- sól morska
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- olej do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Wszystkie warzywa umyłam i obrałam.
- Marchew i pora pokroiłam w plasterki.
- Ziemniaka i topinambur pokroiłam w kostkę.
- Kapustę drobno poszatkowałam.
- Łodygi selera pokroiłam w plasterki.
- W garnku szybkowara podgrzałam olej i po kolei podsmażałam warzywa.
- Najpierw pora, selera, marchew, ziemniaki, topinambur, kapustę.
- Potem podsmażone warzywa zalałam bulionem, garnek zakryłam pokrywą i od momentu osiągnięcia przez garnek najwyższej mocy gotowałam 10 minut.
- Po obniżeniu ciśnienia i otwarciu zaprawiłam zupę koncentratem pomidorowym, doprawiłam solą i pieprzem cayenne.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W słoneczny piękny dzień |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.