Hiszpańska czy portugalska, obie są pyszne i znakomite na przyjęcie dla gości czy na zwykły obiad.
Ja zakupiłam mieszankę do paelli ale można dodać owoce morza wedle upodobań.
Zachęcam do próbowania.
Szybka paella po portugalsku.
Składniki:
- 400 g mieszanki owoców morza do paelli - kółka kalmarów, krewetki koktajlowe, mięso małży, małże w muszlach, czosnek, papryka, pomidory, cebula
- 1/2 szklanki groszku zielonego
- 200 g ryżu
- 2 łyżki oliwy
- szczypta kurkumy
- sól różowa himalajska
- sok z 1/2 cytryny + do dekoracji
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Na patelni rozgrzałam olej, wsypałam ryż, dodałam kurkumę i smażyłam 3 minuty.
Teraz na patelnię dodałam 1 szklankę wody, posoliłam, doprawiłam pieprzem i gotowałam bez przykrycia 10 minut.
Po tym czasie wsypałam mieszankę owoców morza i gotowałam pod przykryciem ok. 5 minut do miękkości ryżu.
Dosypałam osączony groszek i delikatnie wymieszałam.
Polałam sokiem z cytryny i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Pędzlem malowane |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.