Ja która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu.
Dobrze że choć teraz trochę grzybów w lasach jest.
Najbardziej obrodziły kanie ale i inne gatunki też znalazłam.
Najważniejsze dla mnie jednak były te 4 prawdziwki, piękne i zdrowe i z nich zaraz obiad powstał.
Zapraszam serdecznie bo pyszne było i Wy sobie zróbcie.
Szpinakowe pappardelle z prawdziwkami, szałwią i rozmarynem.
Składniki:
- 200 g makaronu pappardelle szpinakowe
- 4 prawdziwki jak na zdjęciu
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pasty paprykowej sambal oelek
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 gałązki szałwii
- sól różowa himalajska
- szczypta mieszanki curry
- 150 ml śmietanki 30 %
- masło klarowane do smażenia
Grzyby oczyściłam i pokroiłam w plastry.
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim cebulę i grzyby.
Smażyłam jakieś 5 minut po czym dodałam czosnek, pastę samabal oelek, gałązki rozmarynu i szałwii w całości, dodałam sól, curry i smażyłam jakieś 3 - 4 minuty.
Na koniec dodałam śmietankę, wymieszałam, zagotowałam i wyjęłam gałązki ziół.
Makaron ugotowałam al'dente i podałam razem z grzybami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W głębi Hel |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.