Sernik to moje ulubione ciasto i eksperymentuje z różnymi dodatkami, różnymi owocami.
Dzisiejszy wypiek z jeżynami jest wilgotny, kwaskowy od jeżyn i bardzo delikatny.
Popróbujcie koniecznie bo warto sobie taki upiec.
Sernik z jeżynami.
Przepis własny.
Dzisiejszy wypiek z jeżynami jest wilgotny, kwaskowy od jeżyn i bardzo delikatny.
Popróbujcie koniecznie bo warto sobie taki upiec.
Sernik z jeżynami.
Masa serowa:
- 500 g twarogu białego dwukrotnie mielonego
- 2 łyżki kisielu cytrynowego
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 - 3 łyżki ksylitolu
- 4 jaja
- 60 g masła rozpuszczonego
- 3/4 szklanki jeżyn
- 2 jaja i 2 żółtka ubiłam z ksylitolem na puszystą masę.
- Z 2 białek ubiłam sztywną pianę.
- Do masy jajecznej dodałam kisiel w proszku oraz twaróg, wymieszałam.
- Teraz do masy serowej dodałam rozpuszczone i chłodne masło i ponownie wymieszałam.
- Na koniec do masy serowej dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
- Na dno tortownicy wyłożyłam papier do pieczenia a potem pokruszone wafle andruty tyle aby dno było zakryte.
- Na wafle wylałam masę serową a na wierzch ułożyłam jeżyny, niektóre lekko wciskając w masę.
- Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
- Po upieczeniu pozostawiłam sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 30 minut.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Nadmorski obraz |
2 komentarze
Serniczek wygląda smakowicie (:
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.