Czas goni a wspomnienia zostają.
Sernik niech będzie słodkim dodatkiem.
Zajadajcie też ze smakiem. Sernik jest wilgotny i aromatyczny dzięki polewie brzoskwiniowej z tymiankiem.
Sernik brzoskwiniowy z polewą z brzoskwiń.
Składniki: - tortownica 28 cm
Spód:
- 1 paczka - 120 g małych okrągłych biszkoptów
- 800 g twarogu półtłustego dwukrotnie mielonego
- 1 op. - 58 g kisielu cytrynowego
- 8 jaj
- 125 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- ok. 400 g brzoskwiń - miałam 1 dużą
- 4 średnie brzoskwinie
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- listki z 2 gałązek tymianku
Przygotowanie sernika:
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno ułożyłam biszkopty.
- 4 brzoskwinie przepołowiłam, wyjęłam pestki i włożyłam do garnuszka, zasypałam cukrem i rozpróżyłam pod przykryciem.
- Potem brzoskwinie zmiksowałam na mus.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam wodą i wlałam do musu brzoskwiniowego, zagotowałam ciągle mieszając.
- Odstawiłam do przestygnięcia.
- 4 całe jaja i 4 żółtka ubiłam na puszystą masę razem z ksylitolem.
- Potem dodałam proszek kisielu i ser, wymieszałam.
- Dodałam przestudzone masło i ponownie wymieszałam.
- Ubiłam pianę z 4 białek i delikatnie połączyłam ją z masą serową którą wylałam na biszkopty.
- Moją dużą brzoskwinię pozbawiłam pestki i pokroiłam w plasterki - ósemki.
- Ułożyłam plasterki brzoskwiń na serniku lekko wciskając je w ser.
- Piekłam ciasto w 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Po upieczeniu pozostawiłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Po wystudzeniu rozsmarowałam na cieście polewę brzoskwiniową i posypałam listkami tymianku.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Niebo? |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.