wtorek, 1 września 2015

Sernik na zimno z winogronami i galaretką pinacolada

Jeszcze ciepłe dni na dworze więc można pokusić się o taki sernik.
Sernik na zimno z dodatkiem winogron oraz z galaretką o smaku pinacolady.
Ciekawe połączenie smaków a rezultat zaskakująco pyszny.
Polecam aby spróbować.
Sernik na zimno z winogronami i galaretką pinacolada.

Składniki: tortownica 24 cm
  • 1 galaretka o smaku pinacolada
  • 350 ml wrzącej wody
  • 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej
  • 250 ml wrzącej wody
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietanfix
  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 szklanka ciemnych winogron bez pestek + 1/2 szklanki do masy serowej
  • 1/2 szklanki zielonych winogron bez pestek
  • 1 łyżka przyprawy do mas serowych

Przygotowanie sernika:
  • Galaretkę o smaku pinacolady rozpuściłam w 350 ml wrzącej wody i pozostawiłam do przestudzenia.
  • Galaretkę o smaku limonki i trawy cytrynowej rozpuściłam w 250 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystudzenia.
  • Winogrona umyłam i poprzekrawałam na połowę wyciągając pestki.
  • Śmietankę ubiłam na sztywno dodając śmietanfix.
  • Ubitą śmietanę połączyłam z serkiem waniliowym.
  • Dodałam także do masy przyprawę do mas serowych a także przestudzoną rozpuszczoną galaretkę o smaku limonki, wymieszałam.
  • Dodałam teraz do masy połówki winogron i wymieszałam.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę serową.
  • Tortownicę wstawiłam do lodówki do stężenia, potem wyjęłam ułożyłam resztę winogron i zalałam tężejącą galaretką o smaku pinacolady.
  • Ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia na 3 - 4 godziny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger