Portugalczycy podobnie jak my uwielbiają potrawy z kapusty, a to danie jest rewelacyjne.
Kiełbaski zawijane w kapustę są daniem iście królewskim, syte, pyszne, godne największych znakomitości czyli nas samych.
Polecam gorąco.
Salsichas enroladas em couve - kiełbaski zawijane w kapustę po portugalsku.
Składniki:
- 8 - 12 liści kapusty białej lub włoskiej - miałam włoską
- 8 białych surowych kiełbasek
- oliwa z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 2 marchewki pokrojone w półplasterki
- 50 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki pomidorów krojonych w puszcze lub tak jak ja użyłam 2 pomidory pokrojone w kostkę
- sól morska
- pieprz
Liście kapusty przygotowałam jak na nasze polskie gołąbki czyli blanszowałam główkę kapusty, wcześniej wycinając głąb i oddzielałam po 1 liściu, po kolei, w miarę jak miękły.
Liście ułożyłam na ręczniku papierowym aby wyschły.
Kiełbaski ponakłuwałam wykałaczką i podsmażyłam je na odrobinie oliwy.
Wyjęłam je teraz z garnka, wlałam trochę oliwy, wsypałam posiekaną cebulę i pokrojony boczek i podsmażyłam.
Dodałam talarki marchwi.
Każdą kiełbaskę zawinęłam w liście kapusty, jeśli małe to w dwa.
Kiełbaski umieściłam w garnku z marchewką.
Całość doprawiłam solą i pieprzem, nakryłam garnek pokrywką i dusiłam kiełbaski przez 10 minut.
Teraz do garnka włożyłam pokrojone pomidory i dusiłam kolejne 30 minut aż kapusta zrobiła się miękka.
Podałam z ryżem na sypko.
Smacznego.
Danie kuchni portugalskiej, dzięki uprzejmości Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Fale Bałtyku |
2 komentarze
Nie jadłam takich kiełbasek, a Bałtyk jest przepiękny :)
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić a Bałtyk to moja miłość.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.