sobota, 19 września 2015

Salsichas enroladas em couve - kiełbaski zawijane w kapustę po portugalsku

My mamy gołąbki, Portugalczycy mają salsichas enroladas em couve.
Portugalczycy podobnie jak my uwielbiają potrawy z kapusty, a to danie jest rewelacyjne.
Kiełbaski zawijane w kapustę są daniem iście królewskim, syte, pyszne, godne największych znakomitości czyli nas samych.
Polecam gorąco.
Salsichas enroladas em couve - kiełbaski zawijane w kapustę po portugalsku.


                      Składniki:
  • 8 - 12 liści kapusty białej lub włoskiej - miałam włoską
  • 8 białych surowych kiełbasek
  • oliwa z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 marchewki pokrojone w półplasterki
  • 50 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki pomidorów krojonych w puszcze lub tak jak ja użyłam 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • sól morska
  • pieprz

Liście kapusty przygotowałam jak na nasze polskie gołąbki czyli blanszowałam główkę kapusty, wcześniej wycinając głąb i oddzielałam po 1 liściu, po kolei, w miarę jak miękły.
Liście ułożyłam na ręczniku papierowym aby wyschły.
Kiełbaski ponakłuwałam wykałaczką i podsmażyłam je na odrobinie oliwy.
Wyjęłam je teraz z garnka, wlałam trochę oliwy, wsypałam posiekaną cebulę i pokrojony boczek i podsmażyłam.
Dodałam talarki marchwi.
Każdą kiełbaskę zawinęłam w liście kapusty, jeśli małe to w dwa.
Kiełbaski umieściłam w garnku z marchewką.
Całość doprawiłam solą i pieprzem, nakryłam garnek pokrywką i dusiłam kiełbaski przez 10 minut.

Teraz do garnka włożyłam pokrojone pomidory i dusiłam kolejne 30 minut aż kapusta zrobiła się miękka.
Podałam z ryżem na sypko.
Smacznego.
Danie kuchni portugalskiej, dzięki uprzejmości Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Fale Bałtyku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger