Dziś proponuję użycie tuńczyka wprost z puszki aby powstała pyszna i pożywna sałatka zamiast obiadu nawet.
Polecam serdecznie.
Sałatka z tuńczyka i brokuła.
Składniki:
- 1 puszka - 185 g tuńczyka w kawałkach w oleju
- 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki ryżu "3 kolory" - biały, czerwony, dziki
- 3/4 szklanki wody
- 1 nieduży brokuł
- 100 g szynki prosciutto
- 2 łyżki estragonu
- 2 łyżki posiekanego tymianku świeżego
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 50 ml oliwy
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- 4 ząbki czosnku
- pieprz cytrynowy
- sól niebieska perska
Każdy rodzaj ryżu ugotowałam oddzielnie, ale jeden i drugi w 3/4 szklanki wody.
Ryż ugotowałam al'dente.
Sałatę posiekałam w paseczki i ułożyłam na dnie dużego talerza.
Na sałacie ułożyłam w kręgu ryż długoziarnisty a na nim ryż kolorowy.
Brokuła ugotowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie al'dente, odcedziłam i podzieliłam na różyczki, ułożyłam na brzegach talerza.
Paprykę pokroiłam w paseczki i ułożyłam przy brokułach.
Plasterki szynki prosciutto wysmażyłam na suchej patelni na "chrupko".
Tuńczyka osączyłam z oleju.
Na ryżu ułożyłam na środku kawałki tuńczyka i powciskałam w nie kawałki chrupkiej szynki.
Z ziół, octu, oliwy, drobno posiekanego czosnku, soli i pieprzu cytrynowego zrobiłam sos i polałam nim sałatkę z wierzchu.
Odstawiłam sałatkę na 15 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Spienione fale Bałtyku |
2 komentarze
Bardzo elegancka sałatka. W sobotę przychodzą znajomi.
OdpowiedzUsuńZabłysnę, gdy ją przyrządzę.
Pozdrawiam:)*
Napisz czy smakowała?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.