poniedziałek, 21 września 2015

Sałatka z ryżem, orzechami i rodzynkami

Dobrych sałatek nigdy dość więc i ja tym razem pomieszałam, połączyłam i taka oto sałatka wylądowała na talerzu.
Jest pyszna, aromatyczna i godna polecenia, zachęcam do wypróbowania.
Sałatkę wystarczy zapakować do pojemnika i drugie śniadanie gotowe.
Sałatka z ryżem, orzechami i rodzynkami.



                 Składniki: ( 4 porcje )
  • 1,5 szklanki ryżu 
  • 2 jabłka
  • cebula dymka
  • garść rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich 
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka miodu wrzosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy


Ryż ugotowałam al'dente w lekko osolonej wodzie, przelałam zimna wodą i osączyłam.
Miód rozpuściłam w 1/2 szklanki wody, zalałam tą wodą rodzynki.
Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Jabłka skropiłam sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Czosnek i dymkę drobno posiekałam.
Ugotowany ryż włożyłam do miski, dodałam czosnek, dymkę, pokrojone jabłka, osączone z wody rodzynki oraz połówki orzechów włoskich.
Oliwę rozgrzałam na patelni, wsypałam po łyżeczce kurkumy i curry i mieszając podgrzewałam aż zaczęły pachnieć.
Zdjęłam patelnię z ognia, dodałam sól, pieprz i resztę soku z cytryny i  polałam tak powstałym sosem sałatkę.
Wszystko razem wymieszałam i wstawiłam sałatkę na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Szum fal - Bałtyk

4 komentarze

  1. takie już nieco jesienne klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko to przyznać ale za dwa dni jesień. Będzie piękna i pogodna. Sałatkę polecam.

      Usuń
  2. Pyszna i, nie da się ukryć, jesienna propozycja. Bardzo smaczna!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger