Jest pyszna, aromatyczna i godna polecenia, zachęcam do wypróbowania.
Sałatkę wystarczy zapakować do pojemnika i drugie śniadanie gotowe.
Sałatka z ryżem, orzechami i rodzynkami.
- 1,5 szklanki ryżu
- 2 jabłka
- cebula dymka
- garść rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka miodu wrzosowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
Ryż ugotowałam al'dente w lekko osolonej wodzie, przelałam zimna wodą i osączyłam.
Miód rozpuściłam w 1/2 szklanki wody, zalałam tą wodą rodzynki.
Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
Jabłka skropiłam sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Czosnek i dymkę drobno posiekałam.
Ugotowany ryż włożyłam do miski, dodałam czosnek, dymkę, pokrojone jabłka, osączone z wody rodzynki oraz połówki orzechów włoskich.
Oliwę rozgrzałam na patelni, wsypałam po łyżeczce kurkumy i curry i mieszając podgrzewałam aż zaczęły pachnieć.
Zdjęłam patelnię z ognia, dodałam sól, pieprz i resztę soku z cytryny i polałam tak powstałym sosem sałatkę.
Wszystko razem wymieszałam i wstawiłam sałatkę na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Szum fal - Bałtyk |
4 komentarze
takie już nieco jesienne klimaty :)
OdpowiedzUsuńCiężko to przyznać ale za dwa dni jesień. Będzie piękna i pogodna. Sałatkę polecam.
UsuńPyszna i, nie da się ukryć, jesienna propozycja. Bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuńOj tak smaczna ona bardzo, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.