Powstała jak zwykle gdy nie wiedziałam co by tu zrobić do zjedzenia, ale pewnie też o tym wiecie że takie potrawy czasami wychodzą rewelacyjnie.
Polecam serdecznie pyszną sałatkę.
Sałatka z komosy ryżowej i owoców morza.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 250 g mieszanki owoców morza ( krewetki, omułki, kalmary )
- 150 g komosy ryżowej
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- sól perska
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/2 ogórka wężowego bez skórki
- 1/2 jabłka - miałam golden delicius
- 2 łyżki posiekanego estragonu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czerwona cebula
Ziarna komosy ryżowej moczyłam w zimnej wodzie 15 minut po czym odcedziłam, przepłukałam i zalałam 1,5 szklanki zimnej wody.
Gotowałam komosę 15 minut aż ziarno było al'dente.
Przełożyłam komosę do miski razem z owocami morza, dodałam sok i skórkę z cytryny.
Ogórka bez skórki i bez pestek pokroiłam w kosteczkę tak samo jak i jabłko.
Włożyłam pokrojone warzywa i owoce do miski.
Na koniec dodałam posiekane zioła i ponownie wymieszałam.
Cebulę po obraniu pokroiłam w pół plasterki, dołożyłam do sałatki.
Serek wymieszałam z solą perską i pieprzem cytrynowym, polałam sałatkę i jeszcze raz wymieszałam.
Przełożyłam sałatkę do pucharków.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Uroki Bałtyku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.