Robiony jest z twardej pszenicy durum, kasza bulgur również robiona jest z pszenicy durum.
Kupiłam już taką mieszankę bulguru i makaronu i stwierdziłam że do sałatki będzie super.
Zapraszam na przepyszną sałatkę, bardzo zdrową i pożywną.
Sałatka z bulguru, makaronu vermicelli i ziół.
Składniki:
- 1 szklanka mieszanki kaszy bulgur i makaronu vermicelli
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 2 - 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 - 3 łyżki posiekanej kolendry
- 2 -3 łyżki posiekanej mięty czekoladowej
- 1 cebula dymka ze szczypiorem
- mała pomidorowa papryka ostra
- 1 mała żółta papryka
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 - 2 łyżki octu balsamicznego
- sol różowa himalajska
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Zagotowałam wodę z solą i na wrzącą wsypałam mieszankę kaszy i makaronu, gotowałam 15 minut, odcedziłam, przelałam zimną wodą, odcedziłam, przełożyłam do miski.
Papryki pokroiłam w paseczki, dołożyłam do kaszy.
Dymkę wraz ze szczypiorem posiekałam i włożyłam do miski.
Dodałam także do miski posiekane zioła i osączoną ciecierzycę.
Oliwę wymieszałam z octem balsamicznym, solą i pieprzem cytrynowym i dobrze wymieszałam.
Składniki sałatki wymieszałam ze sobą, zalałam dressingiem i jeszcze raz wymieszałam.
Wychłodziłam sałatkę w lodówce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ptaki przestworzy |
2 komentarze
pyszna sałatka :]
OdpowiedzUsuńPotwierdzam po raz kolejny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.