Romanesco to zielony ozdobny kalafior.
Polecam gorąco bo warto taki obiad sobie sprawić.
Romanesco z razowymi świderkami.
Składniki:
- 250 g makaronu razowego świderki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka cayenne
- 10 cm białej części pora
- 1/2 kalafiora romanesco
- 2 białe papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1/2 szklanki z gotowania makaronu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z 2 czerwonych pomarańczy z miąższem
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- sól morska
- masło klarowane do smażenia
Odcedziłam go pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania.
Papryczkę posiekałam, papryki pokroiłam w paseczki, pora w pół plasterki, selera naciowego w paski, dymkę ze szczypiorem w plasterki, czosnek drobno posiekałam a kalafiora podzieliłam na różyczki.
Na maśle klarowanym podsmażałam po kolei pora, selera, czosnek, papryki, kalafiora.
Potem zalałam wszystko sokiem z pomarańczy, wodą z gotowania makaronu oraz dodałam sos sojowy, ostrygowy i gotowałam do miękkości warzyw jakieś 10 minut.
Mój sos był jeszcze rzadki i dlatego rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną w wodzie i wlałam do sosu, zagotowałam.
Podałam makaron z sosem i warzywami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Latarnia morska w Rozewiu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.