Czeka się na niego dość długo ale jest tego wart, polecam wszystkim lubiącym wypieki chleba.
Razowy chleb z oregano.
Składniki:
- 200 g czynnego zakwasu żytniego
- 100 mąki żytniej razowej T 2000
- 200 g mąki pszennej razowej T 2000
- 200 g mąki razowej orkiszowej T 2000
- 400 ml wody
- 2 płaskie łyżki suszonego oregano
- 1,5 łyżeczki soli
Teraz do miski wlałam wodę i wymieszałam dokładnie do połączenia składników.
Foremkę, keksówkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką.
Ciasto przełożyłam do formy, przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia.
Latem trwa to zazwyczaj 5 godzin a zimą około 8 godzin.
Jak chleb wyrósł do wysokości foremki piekłam go w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dól przez 20 minut i w 190 C przez kolejne 20 minut.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Nad Bałtykiem |
2 komentarze
fajny chlebuś, z oregano pewnie ma ciekawy smak
OdpowiedzUsuńOryginalny, lekko ziołowy. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.