Okra czyli inaczej piżmian jadalny, gatunek rośliny z rodziny ślazowatych uprawiana w krajach z klimatem tropikalnym lub subtropikalnym.
Można ją jadać na surowo a także po przyrządzeniu w postaci potrawek czy zup.
W zupie pełni role zagęstnika bo gotując się wydziela charakterystyczny śluz - klej który znakomicie zagęszcza.
Nie mieszając jednak okry podczas gotowania śluz - klej się nie wydziela i danie nie będzie "klejące".
Zapraszam gorąco na znakomite danie kuchni indyjskiej a Magdzie dziękuje że pozwoliła mi pokosztować okry.
Potrawka z okry w pomidorach.
Składniki:
- 300 g okry
- 1 papryka zielona
- 4 średnie pomidory długie
- średnia cebula
- 2 łyżki tłuszczu kaczego
- 100 g przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- 180 g oliwek zielonych
- ryż na sypko do podania
Okrę umyłam i osuszyłam, pokroiłam na połówki.
Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na tłuszczu kaczym, dodałam teraz koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze smażyłam.
Teraz na patelnię dodałam drobno pokrojoną zieloną paprykę oraz drobno pokrojone pomidorki.
Ja dodałam pomidorki ze skórką bo tak lubię ale jeśli nie lubicie skórki pomidorowej w potrawie to ją zdejmijcie.
Smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zmiękły a sos odparował.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i włożyłam na patelnię okrę, wlałam troszeczkę wody i od tego momentu przestałam mieszać a tylko potrząsałam patelnią aby klej się nie uwolnił.
Przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam okrę ok. 30 minut.
Jak okra zmiękła dodałam osączone oliwki i chwilę jeszcze podgrzewałam.
Podałam potrawkę z ryżem.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Nadbałtyckie impresje |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.