Nie ma dużo pracy a efekt jest powalający, polecam.
Placki warzywne z orzechami i sosem jogurtowym.
Składniki:
Placki:
- 600 g ziemniaków
- 300 g marchewki
- 150 g posiekanych orzechów laskowych
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy do smażenia
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz syczuański
- 3 białka lekko spienione
- 250 ml jogurtu greckiego
- 100 ml jogurtu naturalnego 0%
- sól niebieska himalajska
- pieprz syczuański
- kilka gałązek oregano
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
Marchewkę i ziemniaki obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
Odcisnęłam nadmiar soku i połączyłam z posiekaną natką pietruszki, żółtkami, mąką ziemniaczaną, spienionymi białkami i posiekanymi orzechami.
Doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na rozgrzanym oleju na patelni usmażyłam placuszki z obu stron na złoty kolor.
Przełożyłam placki na blaszkę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 C na 10 minut aby były ciepłe.
Jogurty wlałam do miseczki, dodałam posiekane zioła, posiekany czosnek oraz świeżo zmiażdżony w moździerzu pieprz syczuański.
Wszystko dokładnie wymieszałam i schłodziłam.
Placki podawałam z sosem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Narodowe nasze piękne złoto - Bałtyk |
2 komentarze
Lubię takie placki warzywne, ale z orzechami jeszcze nie robiłam. Ładnie się też prezentują ;)
OdpowiedzUsuńCzas nadrobić ten błąd, są pyszne. Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.