Lubię zabawę z ciastem, lubię eksperymentować z farszem i dzięki temu coraz to inne smaki, kształty oraz aromaty wymyślamy.
Tym razem do produkcji użyłam takiej metalowej pierogarnicy którą zakupiłam u pani na rynku i dzięki temu mają taki fajny kształt.
Zapraszam na bardzo smakowe pierożki.
Pierożki ze szpinakiem i królikiem.
Składniki: ( 32 małe pierożki )
Farsz:
- 100 g gotowanego i posiekanego mięsa z królika
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 50 g twarogu solankowego wędzonego
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki nasion chia
- 300 g mąki pszennej T 650
- 50 g mąki owsianej
- ok. 1,5 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Ugotowane mięso królika drobno posiekałam.
Szpinak umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Czosnek drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim czosnek, potem dodałam szpinak i smażyłam do momentu aż szpinak zmiękł a potem odparowała woda.
Szpinak przestudziłam i dodałam posiekane mięso oraz pokruszony ser twarogowy wędzony, wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Do miski robota wsypałam obie mąki i na średnich obrotach miksując dolewałam wrzącą wodę a na koniec olej.
Jeśli nie macie robota wystarczy na początku ciasto mieszać widelcem a potem jak przestygnie rękoma.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, nakładałam farsz i przykryłam drugim plackiem, wykrawałam pierogi.
Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 1 - 2 minuty.
Polałam masłem i posypałam koperkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Fale Bałtyku |
2 komentarze
jaka mieszanka smaków! pycha :D
OdpowiedzUsuńW rezultacie wyszły smakowite, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.