niedziela, 13 września 2015

Pierożki ze szpinakiem i królikiem

Cóż tu pisać o pierożkach, my je uwielbiamy pod każdą postacią.
Lubię zabawę z ciastem, lubię eksperymentować z farszem i dzięki temu coraz to inne smaki, kształty oraz aromaty wymyślamy.
Tym razem do produkcji użyłam takiej metalowej pierogarnicy którą zakupiłam u pani na rynku i dzięki temu mają taki fajny kształt. 
Zapraszam na bardzo smakowe pierożki. 
Pierożki ze szpinakiem i królikiem.


                   Składniki: ( 32 małe pierożki )
           Farsz:
  • 100 g gotowanego i posiekanego mięsa z królika 
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 50 g twarogu solankowego wędzonego
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki nasion chia
          Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 50 g mąki owsianej
  • ok. 1,5 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Ugotowane mięso królika drobno posiekałam.
Szpinak umyłam, osuszyłam i posiekałam.
Czosnek drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim czosnek, potem dodałam szpinak i smażyłam do momentu aż szpinak zmiękł a potem odparowała woda.
Szpinak przestudziłam i dodałam posiekane mięso oraz pokruszony ser twarogowy wędzony, wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 
Do miski robota wsypałam obie mąki i na średnich obrotach miksując dolewałam wrzącą wodę a na koniec olej.
Jeśli nie macie robota wystarczy na początku ciasto mieszać widelcem a potem jak przestygnie rękoma.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, nakładałam farsz i przykryłam drugim plackiem, wykrawałam pierogi.
Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 1 - 2 minuty.
Polałam masłem i posypałam koperkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Fale Bałtyku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger