Zagęszczone to takie jak w tubach.
Ze skondensowanego też wyjdzie oczywiście ale będzie miało trochę inny smak.
Zachęcam do zrobienia tego prostego deseru.
Piankowa chmurka.
Składniki:
- 500 ml dobrze schłodzonego mleka zagęszczonego
- 1 galaretka agrestowa
- 1 szklanka wrzątku
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 szklanka wrzątku
- pestki z 1 granatu
Mleko bardzo dobrze schłodzone wlałam do miski robota i ubijałam 20 minut nawet do 30 minut.
Każdą z galaretek rozpuściłam w szklance wrzątku i pozostawiłam do wystudzenia.
Jak mleko miało już konsystencję pianki rozdzieliłam je na 2 miski, w pierwszej 3/4 masy a w drugiej 1/3 masy.
Do miski z 3/4 masy dodałam galaretkę agrestową i ubijałam kolejne 15 minut.
Salaterkę wyłożyłam folią spożywczą i wylałam do niej masę agrestową.
Wstawiłam do lodówki do stężenia.
Galaretkę wiśniową wlałam do drugiej miski z ubitym mlekiem i tak jak w przypadku agrestowej ubijałam jeszcze 15 minut.
Wylałam na masę agrestową i ponownie wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny.
Podałam deser grubo posypany pestkami granatu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Przefiltrowany Bałtyk |
4 komentarze
Jaka urocza ta chmurka *o*
OdpowiedzUsuńUroczo dziękuję.
UsuńNaprawde wyglada jak chmurka!
OdpowiedzUsuńI smakuje nieziemsko, zachęcam do spróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.