Pasta jest aromatyczna i idealnie pasuje do sera żółtego czy wędliny.
Polecam popróbujcie, będzie smakowało.
Pasta z marchewki z kokosem.
Składniki:
- 3 duże marchewki - ok. 450 g
- 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- szczypta chili
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- sól różowa himalajska
Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam wszystkie przyprawy a jak zaczęły wydzielać zapach dołożyłam pure z marchewki i dokładnie wymieszałam.
Następnie dodałam zmielone wiórki kokosowe i dusiłam przez minutę.
Pastę doprawiłam do smaku solą i odstawiłam aby przestygła, dodałam zmielone siemię lniane i olej lniany i dokładnie wymieszałam.
Schłodziłam w lodówce.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Promenada "Światowida" - Jastrzębia Góra |
2 komentarze
Chętnie się skusimy na taki zamiennik masła :)
OdpowiedzUsuńPyszny zamiennik, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.