piątek, 4 września 2015

Ostrygowy kurczak w porach z papryką

Szybko, smacznie i aromatycznie.
Jeśli ktoś lubi mięso a my do takich należymy to tak podany kurczak będzie pysznym obiadem, jako dodatek ziarna komosy ryżowej i danie iście królewskie.
Polecam gorąco.
Ostrygowy kurczak w porach z papryką.
 
               Składniki: ( 4 porcje )
  • 8 pałek z kurczaka 
  • 2 - 3 łyżki sosu ostrygowego 
  • 2 - 3 łyżki miodu 
  • duży por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • sól morska
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
Paprykę pokroiłam na kawałki a pora w plasterki.
Pałki kurczaka posoliłam i natarłam pieprzem.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim pora i  pałki kurczaka.
Teraz dodałam paprykę i również podsmażyłam.
Na patelnię wlałam teraz sos ostrygowy oraz miód i zagotowałam, zmniejszyłam płomień do minimum i dusiłam pod przykryciem około 20 minut aż kurczak był miękki.
Ziarna komosy ryżowej przepłukałam na sicie, zalałam 2 szklankami wrzącej wody i lekko posoliłam, gotowałam ok. 15 minut aż ziarna stały się al'dente.
Podałam komosę z kurczakiem ostrygowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W upalny sierpniowy dzień na plaży w Jastrzębiej Górze

6 komentarze

  1. Ostrygowy sos jest przepyszny, nigdy wcześniej nie łączyłam go z kurczakiem. Jakie inne warzywo proponujesz zamiast papryki? Niestety nie mogę jej jeść..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wspaniały z kurczakiem, ja go mogę jeść zw wszystkim stąd moje eksperymenty.
      Zamiast papryki weź cukinie w paseczki albo bakłażana tez będzie super.

      Usuń
  2. Super, bardzo dziękuję za informację. Spróbuję przyrządzić z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze to wygląda:) Poza tym ładny talerz:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger