Jeśli ktoś lubi mięso a my do takich należymy to tak podany kurczak będzie pysznym obiadem, jako dodatek ziarna komosy ryżowej i danie iście królewskie.
Polecam gorąco.
Ostrygowy kurczak w porach z papryką.
Składniki: ( 4 porcje )
- 8 pałek z kurczaka
- 2 - 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 - 3 łyżki miodu
- duży por
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka komosy ryżowej
- sól morska
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
Pałki kurczaka posoliłam i natarłam pieprzem.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim pora i pałki kurczaka.
Teraz dodałam paprykę i również podsmażyłam.
Na patelnię wlałam teraz sos ostrygowy oraz miód i zagotowałam, zmniejszyłam płomień do minimum i dusiłam pod przykryciem około 20 minut aż kurczak był miękki.
Ziarna komosy ryżowej przepłukałam na sicie, zalałam 2 szklankami wrzącej wody i lekko posoliłam, gotowałam ok. 15 minut aż ziarna stały się al'dente.
Podałam komosę z kurczakiem ostrygowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W upalny sierpniowy dzień na plaży w Jastrzębiej Górze |
6 komentarze
Ostrygowy sos jest przepyszny, nigdy wcześniej nie łączyłam go z kurczakiem. Jakie inne warzywo proponujesz zamiast papryki? Niestety nie mogę jej jeść..
OdpowiedzUsuńJest wspaniały z kurczakiem, ja go mogę jeść zw wszystkim stąd moje eksperymenty.
UsuńZamiast papryki weź cukinie w paseczki albo bakłażana tez będzie super.
Super, bardzo dziękuję za informację. Spróbuję przyrządzić z cukinią :)
OdpowiedzUsuńBędzie smakowało, nie może być inaczej.
UsuńDobrze to wygląda:) Poza tym ładny talerz:)
OdpowiedzUsuńDzięki Slim.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.