Znalazłam ją u Łucji ta z kolei u Komarki i tak pyszna zupa krąży po domach napełniając nasz kuchnie smakiem i aromatem Maroka.
Zachęcam do próbowania.
Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką.
Składniki:
Przepis kuchni marokańskiej.
Źródło tutaj [ klik ]
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 300 g pomidorów z puszki
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka startego na tarce świeżego korzenia imbiru
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 ml bulionu mięsnego
- 500 ml wody
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Przygotowanie zupy:
- Filet z kurczaka usmażyłam na łyżce oliwy na rozgrzanej patelni oprószając go lekko solą.
- Po usmażeniu zdjęłam filet z patelni i rozdrobniłam go widelcem.
- Drugą łyżkę oliwy rozgrzałam w garnku i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę, imbir oraz czosnek.
- Smażyłam aż cebula się zeszkliła.
- Teraz wsypałam kumin, kolendrę, paprykę, kurkumę oraz cynamon i smażyłam do momentu gdy przyprawy zaczęły pachnieć.
- Teraz wsypałam do garnka mąkę i chwilę przesmażałam.
- Wszystko zalałam bulionem i wodą i gotowałam na maleńkim ogniu 20 minut.
- Potem wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę i posiekane pomidory z puszki, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowałam kolejne 15 minut.
- Na koniec doprawiłam sokiem z cytryny oraz dodałam kawałki kurczaka, posypałam już na talerzach posiekaną kolendrą.
Przepis kuchni marokańskiej.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Złote fale Bałtyku |
4 komentarze
smaki Maroka uzależniają.... i właśnie spowodowałaś, że znowu nabrałam na nie ochoty!
OdpowiedzUsuńO to dobrze, taki miałam zamysł. Pozdrawiam.
UsuńMusiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńTak było, zachęcam do wypróbowania przepisu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.