Potem pomartwimy się jak je spalić a tymczasem zabieramy sie za robienie bezików, zachęcam.
Marcepanowo - pomarańczowe beziki.
Składniki:
- 5 białek
- 175 g cukru drobnego
- 100 g cukru marcepanowego - miałam od Skworcu
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego [ klik ]
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Białka użyte przeze mnie miały temperaturę pokojową i odstały całą noc na blacie.
Przelałam je do misy robota i najpierw na małych a potem na dużych obrotach robota ubijałam aż piana stała się sztywna.
Teraz do piany stopniowo po łyżce dodawałam oba wymieszane cukry ubijając do momentu aż piana stała się lśniąca a cukier się rozpuścił.
Teraz już za pomocą łopatki wmieszałam do piany łyżeczkę ekstraktu z pomarańczy oraz łyżeczkę octu a na koniec łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.
Na blaszce ułożyłam matę silikonową.
Masę bezową włożyłam do rękawa cukierniczego i nałożyłam tylkę w kształcie gwiazdki.
Wyciskałam na blachę małe beziki, z tej porcji wyszły i dwie duże blachy.
Suszyłam bezy w piekarniku nagrzanym do 120 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Smaczneo.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kormoran na łowach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.