Ładnie się prezentuje na talerzu, smakuje wybornie więc czemu nie ? na obiad znakomite.
Polecam serdecznie super danie obiadowe.
Krewetkowe serca makaronowe.
Składniki : ( 4 porcje )
- 1 szalotka
- 1 cebula biała nieduża
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 zielona papryczka chili
- 5 cm białej części pora
- sok z 2 czerwonych pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- sól morska
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji
- 1 łyżeczka kozieradki
- 450 g krewetek białych
- 250 g makaronu pasta hearts
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka oleju
Czosnek posiekałam a papryki ostrą i słodką pokroiłam w kosteczkę.
Pora umyłam i pokroiłam w krążki.
Makaron ugotowałam al'dente w osolonej wodzie, odcedziłam.
Na patelni rozgrzałam olej i masło klarowane i podsmażałam po kolei: cebulę, szalotkę, czosnek, pora, papryki.
Jak cebula zmiękła na patelnię wlałam sosy i sok z pomarańczy oraz dodałam przyprawy, zagotowałam.
Teraz na patelnię włożyłam oczyszczone i obrane z pancerzy krewetki.
Dusiłam pod przykryciem jakieś 6 - 8 minut.
Dodałam teraz ugotowany makaron, wymieszałam i posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hortensje |
2 komentarze
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDzękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.