niedziela, 27 września 2015

Kluski wołyńskie

Przepis na te kluski znalazłam w jakiejś starej gazecie.
Myślę że spokojnie mogą być jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięs.
Mąka gryczana z dodatkiem białego sera to zgrany duet.
Polecam serdecznie.
Kluski wołyńskie.

Składniki:
  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 300 g białego sera twarogowego
  • 3 jaja
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
Przygotowanie klusek:
  • Mąkę przesiałam a mleko zagotowałam.
  • Do wrzącego mleka wsypywałam ciągle mieszając mąkę tak aby nie powstały grudki.
  • Jak masa zaczęła odchodzić od ścianek garnka, zdjęłam z ognia i przestudziłam.
  • Do przestudzonej masy dodałam żółtka i przepuszczony przez maszynkę ser.
  • Dokładnie wyrobiłam ciasto a na koniec dodałam pianę z białek i jeszcze raz wyrobiłam bardzo delikatnie wrabiając pianę w ciasto.
  • W garnku zagotowałam wodą z solą i masłem.
  • Łyżką formowałam małe kluski i wkładałam je na wrzącą wodę.
  • Jak wypłynęły wyjęłam je łyżką cedzakową.
  • Podałam kluski z kalafiorem romanesco i bułką tartą zasmażaną na maśle.
Smacznego.
Przepis kuchni ukraińskiej - wołyńskiej
"Podróże małe i duże"
Morskie bałwany

4 komentarze

  1. Koniecznie z solą morską, z kamienną nie wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy słyszę sarkazm w Twojej wypowiedzi. Ja używam morskiej i taką proponuję, Ty dodaj sobie nawet czarna jak masz ochotę.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger