Kluski kładzione mojej babci zajadaliśmy ze skwarkami i podsmażaną cebulką, smak niezapomniany.
Trochę odtworzyłam ten smak, ale jakiegoś sekretnego składnika jednak zabrakło co nie oznacza że są niedobre, są pyszne.
Do klusek jako dodatek kapusta smażona z boczkiem, polecam.
Kluski kładzione z kapustą włoską i boczkiem.
Składniki:
Kluski:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 łyżka stopionego masła
- sól
- 1/2 główki włoskiej kapusty
- 200 g boczku
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz cytrynowy
W czasie jak kapusta się dusiła zrobiłam kluski.
Jaja roztrzepałam w połową szklanki letniej wody.
Dodałam do jaj przesianą mąkę i wymieszałam przy pomocy drewnianej łyżki.
Wlałam roztopione masło i mieszałam dalej bo im dłużej ciasto się miesza tym kluski są pulchniejsze.
Łyżką formowałam niewielkie kluseczki i gotowałam w osolonym wrzątku od wypłynięcia jakieś 7 - 10 minut.
Kluski podałam z kapustą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Samotny Biały Żagiel |
2 komentarze
Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.