Te królewskie bardzo mi się spodobały i teraz mówię z pełną odpowiedzialnością że są przepyszne.
Ja swoje podałam z wysmażonymi plastrami chorizo i jamon serrano ale tutaj pełna dowolność.
Kluski smakują wybornie, polecam.
Kluseczki królewskie.
Składniki:
- 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 30 g drożdży świeżych
- 150 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki śmietany kwaśnej
- 3 jaja
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól morska
- tłuszcz do smażenia
- kiełbasa chorizo
- szynka jamon serrano
Drożdże rozkruszyłam i wymieszałam ze śmietaną, przykryłam i odstawiłam na kilka minut.
Pamiętajcie aby wszystkie składniki na kluski miały temperaturę pokojową.
Ziemniaki po ugotowaniu obrałam i przecisnęłam przez praskę do ziemniaków.
Ziemniaki połączyłam z mąką, jajami i śmietaną z drożdżami.
Wyrobiłam ciasto, dodałam sól, pieprz i stopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju i zanurzając łyżkę w gorącym nabierałam porcje ciasta i zanurzałam ponownie w tłuszczu.
Kluski smażyłam aż były rumiane z obu stron.
Wyjmowałam je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Plastry szynki i kiełbasy chorizo wysmażyłam na suchej patelni i podałam do kluseczek.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Lecą lecą |
5 komentarze
kluseczki wyglądają apetycznie, muszę wypróbować . Jutro je zrobię
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, napisz czy smakowały?
UsuńOooo pysznie wyglądają muszę spróbować ☺
OdpowiedzUsuńwww.worldbysabina.blogspot.com
Są przepyszne, polecam do wypróbowania.
Usuńświetny przepis!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.