sobota, 12 września 2015

Indyjsko - kameruńskie kluseczki z semoliny z potrawką z batata i mini bakłażana - garden egg

To danie to doskonały przykład mieszania kuchni.
Produkty kupione w sklepie indyjskim, natomiast takie kluseczki mąż mojej koleżanki Kameruńczyk robi w domu.
Dlatego kuchnie się pomieszały a danie jest znakomite i jeśli tylko uda się zdobyć składniki to zachęcam do zrobienia.
Semolinę wystarczy zastąpić naszą kaszką manną i dodać przyprawy - napisałam jakie.
Kluski robi się w fajny sposób i myślę że wytłumaczę Wam jak należy. 
Zamiast garden egg możecie użyć także zwykłego bakłażana i będzie ok.
No to co gotujemy?
Indyjsko - kameruńskie kluseczki z semoliny z potrawką z batata i mini bakłażana - garden egg.



               Składniki:
          Potrawka:
  • 1 duży batat
  • 10 fasolek mamut
  • 5 mini bakłażanów - garden egg
  • 5 świeżych długich pomidorów Lima 
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozgniecionych  ziaren mieszanki przypraw egzotycznych
  • garść posiekanych liści bazylii
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • 50 ml wody
  • olej do smażenia
         Kluski:
  • 1 op. semoliny z przyprawami 200 g
    lub  200 g kaszy manny + przyprawy: po szczypcie imbir w proszku, sól, cukier, zielone chili, skórka z cytryny, gorczyca, posiekany liść curry, po łyżce oleju kokosowego i sezamowego
  • 600 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy 
  • olej do smażenia

Najpierw zrobiłam potrawkę.
Batata obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
Fasolkę przekroiłam na trzy.
Bakłażaniki pokroiłam w plastry, dymkę posiekałam wraz ze szczypiorem.
Czosnek pokroiłam w plasterki a ziarna przyprawy włożyłam do moździerza i rozgniotłam.
Pomidory wraz ze skórką bo tak lubimy pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam cebulę, czosnek, potem bataty, jakieś 5 minut i bakłażany też jakieś 5 minut.
Teraz na patelnię włożyłam pomidory i fasolkę,
zalałam wszystko wodą, posoliłam i dodałam szczyptę cukru a także przyprawę i dusiłam pod przykryciem aż bataty zmiękły.
Na koniec dodałam posiekaną bazylię.
W czasie  gdy potrawka się gotowała zrobiłam kluski.
Zagotowałam 600 ml wody, dodałam oliwę i wsypywałam semolinę ciągle mieszając.
Jak zawrzała i wchłonęła wodę gotowałam jeszcze 5 minut ciągle mieszając. 
Powstanie bardzo gęsta masa.
Teraz przygotowałam sobie metalową miseczkę i zamoczyłam ją w zimnej wodzie, nabrałam łyżką porcje masy semolinowej i podrzucając i turlając doprowadziłam do utworzenia owalnej kluseczki.
Kluseczki smażyłam potem na rozgrzanym oleju - nie chłoną tłuszczu więc nie trzeba je osączać -  z obu stron na złoty kolor.
Podałam kluski z potrawką.
To jest przepyszne danie.

Smacznego.
Przepis kuchni kameruńskiej.
Przepis kuchni indyjskiej własnego pomysłu.
Przepis dodaję do Akcji Małgosi  "Przepis miesiąca"
banner przepis miesiaca
"Podróże małe i duże" 
Jastrzębia Góra

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger