Zapraszam na znakomite danie obiadowe, podajcie z czym chcecie czy to z ziemniaczkami pieczonymi, czy też z ryżem albo kaszą a ja podałam z pajdą chleba owsianego z pestkami dyni.
Polecam serdecznie.
Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego - miałam ligawę
- 350 g obranej dyni
- 500 g grzybów leśnych mieszanych - podgrzybki, maślaki, kurki, zajączki, gołąbki
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kozieradki
- 250 ml bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Dynię pokroiłam w dużą kostkę.
Mięso również pokroiłam w kostkę i oprószyłam mąką.
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
Grzyby oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki, mniejsze grzybki zostawiłam w całości.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso na rumiano a potem dodałam cebulę i razem smażyłam jakieś 3 - 4 minuty.
Teraz zalałam wszystko bulionem i dodałam kozieradkę, dusiłam 30 minut.
Potem dodałam dynię i grzyby i dusiłam pod przykryciem przez około godzinę aż mięso zaczęło się rozpadać.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam z chlebem owsianym z pestkami dyni.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na Bałtyku |
4 komentarze
Muszę spróbować w jakiejś wegetariańskiej wersji. Genialny garnuszek :)
OdpowiedzUsuńhttp://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com
Chcesz zrobić gulasz wołowy w wegetariańskiej wersji? nie wierzę w to co czytam. Gulasz jest mięsny i jeśli zrobisz bez mięsa to nie będzie gulasz tylko coś tam.
UsuńPozdrawiam.
Ja robię z mięsa wieprzowego.Jest równie pyszny jak Twój Dorotko.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze nie słyszałam o wegetariańskim gulaszu, ale może taki jest.
Ten gulasz wygląda bardzo apetycznie.
Serdecznie pozdrawiam:)*
Dziękuję Podróżniczko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.