Przepis na drożdżówkę z bloga 100 smaków [ klik ]
Drożdżówka ze śliwkami bo o niej mowa wyszła mi pyszna, puszysta, pachnąca dojrzałymi w słońcu śliwkami, rewelacyjna.
Pieczcie koniecznie, zachęcam, jest tak dobra że prawie nie zdążyłam zrobić zdjęcia nim zniknęła.
Myślę że z innymi owocami też będzie super ale śliweczki to śliweczki.
Drożdżówka ze śliwkami.
Składniki: ( tortownica 22 cm )
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- 8 g drożdży instant - ja dałam 20 g drożdży świeżych
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 150 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 500 g śliwek - miałam węgierki
- 150 g twarogu
- 2 łyżki śmietanki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżka mleka
- 1 białko
- cukier kryształ + cukier puder do posypania
Mleko podgrzałam do temperatury ciała i wkruszyłam do niego drożdże, wymieszałam, pozostawiłam na 10 minut.
Do miski robota wsypałam mąkę, dodałam cukier, jajo, żółtko, szczyptę soli i wlałam mleko z drożdżami, dokładnie wszystko wymieszałam.
Wyrabiałam jeszcze jakieś 8 minut przy pomocy robota.
Potem odstawiłam w misce kulę ciasta do wyrośnięcia na godzinę.
Śliwki wypestkowałam a twaróg należy wymieszać widelcem rozgniatając go z pastą waniliową, cukrem i śmietanką.
Ja użyłam serka homogenizowanego waniliowego więc z niczym go nie łączyłam.
Po godzinie jak ciasto wyrosło wyjęłam na blat, wyrabiałam chwilę i rozwałkowałam na prostokąt o bokach 40 cm x 30 cm.
Przekroiłam placek na trzy prostokąty o bokach 10 x 40.
Na każdy prostokąt nałożyłam porcję serka jak na zdjęciu i zlepiłam brzegi tworząc rulon.
I tak wszystkie trzy kawałki ciasta.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia a boki wysmarowałam masłem.
Rulony z serkiem przełożyłam do tortownicy tworząc ślimaka łączeniem ciasta do dołu.
W szpary między rulonami powciskałam połówki śliwek.
Teraz włączyłam piekarnik nastawiając temperaturę na 200 C z opcją grzania góra/dół a drożdżówka w tym czasie rosła.
Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam ją mieszanką białka z mlekiem oraz posypałam cukrem kryształem.
Piekłam ciasto przez 45 minut.
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło blog 100 smaków.
Razem ze mną pyszną drożdżówkę wypiekali
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie -I love it.
Lidia - zdjęcie z FB
Joanna z bloga Notatki kulinarne
Joanna z bloga Różowa kuchnia
Ewa - zdjęcie z FB
Magia w kuchni
Joanna z bloga Grunt to przepis
Paulina z bloga Czarna Oliwka
Monika z bloga Matka Wariatka
Agnieszka z bloga Kuchnia co dnia
Urszula z bloga Moja Kuchnia
Kasia z bloga Mia cucina
Jola z bloga Nasze życie od kuchni
Kamila z bloga Życie ze smakiem
"Podróże małe i duże"
Dokąd to dokąd? |
24 komentarze
zapraszam na mojego bloga! www.rozsmakuj.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCiasto Cie nie interesuje Dominiko?
UsuńNie jem ciast ze śliwkami. Nie mam zbyt dobrych wrażeń z nimi :)
OdpowiedzUsuńA czemuż to? to najlepsze jesienne owoce, ciasta są przepyszne.
UsuńZgadzam się, śliwki rewelacyjnie smakują w cieście, zwłaszcza powyższym drożdżowym :)
UsuńDziękuję.
UsuńDorotko jak zwykle przepysznie tu u ciebie. Dziękuje za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńAsiu i mnie było miło razem piec z Tobą.
UsuńPrzepięknie Ci wyrosła! Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia.
UsuńDziękuję za udział w weekendowym wypiekaniu, super drożdżówka :)
OdpowiedzUsuńFajnie Monia że wybrałaś ten przepis, dzięki wielkie.
UsuńTo wypiekanie juz nam chyba w krew weszlo, Dorotko)) cudna ta Twoja drozdzowka!
OdpowiedzUsuńLubie spotykać się z Wami choćby wirtualnie a wypiekanie jak tylko mam czas to piekę a jak nie mam to tęsknię. Pozdrawiam Kasiu.
UsuńWspaniała drożdżówka Ci wyszła Dorotko:). Nam równiez bardzo, ale to bardzo smakowała i zniknęła zanim zdążyliśmy sie obejrzeć:). Coś mi tylko Fb linka usunął, albo nie dokleił z listy z linkami. Pozdrawiam Jola
OdpowiedzUsuńJolu Fb nie raz już spłatał niejednego psikusa, ważne że się odnalazłyśmy. Miło było wspólnie piec.
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie, piękna ta Twoja drożdżówka :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie.
UsuńDziękuję za wspólne wypiekanie ;-) A twoje ciacho cudnie wygląda, pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i ja.
UsuńDziękuję za zaproszenie do udziału w WYPIEKANIE Na ŚNIADANIE ,po mimo opóźnienia ciasto jest :) Twoje wygląda ślicznie i smacznie.Świetne.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu i pozdrawiam.
UsuńMega wyrośnięty! Pycha :)
OdpowiedzUsuńUdało mu się tak wyrosnąć, dzieki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.