Pasta jest słodkawa, pikantna, idealna do sosów, mięs, pizzy i tym podobnych rzeczy.
Polecam wszystkim wielbicielom kapsaicyny.
Domowa, ostra pasta paprykowa typu sambal oelek.
Składniki:
- 1000 g papryczek chili o ostrości takiej jaką lubicie
- 2 duże czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonego oregano
- garść liści bazylii
- Papryczki chili wraz z pestkami zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa z sitem o małych oczkach.
- Tak samo zrobiłam z papryką słodką.
- Papryki umieściłam w garnku i gotowałam 20 minut bez przykrycia.
- Potem do garnka wcisnęłam czosnek, dodałam cukier, olej, ocet, sól oraz koncentrat pomidorowy i gotowałam kolejne 20 minut.
- Po tym czasie dodałam do pulpy oregano i posiekaną bazylię, zagotowałam.
- Gorącą pastę przekładałam do słoiczków i po zakręceniu odwracałam je do góry dnem do ostygnięcia.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Parostatkiem piękny rejs - Bałtyk |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.