Tapioka jak już pisałam wcześniej to produkt skrobiowy uzyskiwany z manioku.
Deser smakuje obłędnie i polecam wszystkim bardzo serdecznie.
Deser z tapioki.
Składniki:
- 2000 ml wody
- 1 szklanka perełek z tapioki
- 1 butelka wina hiszpańskiego Malaga - tutaj pełna dowolność
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przypraw korzennych - u mnie1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego anyżu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- do podania plastry sycylijskich pomarańczy
Przygotowanie:
- Perełki tapioki zalałam wodą, zagotowałam i odstawiłam na 2 godziny co jakiś czas mieszając, można na dłużej.
- Do masy z napęczniałą tapioką wlałam potem butelkę wina, dodałam cukier, wsypałam przyprawy i dokładnie wymieszałam, całość zagotowałam.
- Przestygnięty deser włożyłam do lodówki na całą noc.
- Podawałam deser w kielichach do wina udekorowanych plastrami sycylijskich pomarańczy.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.