Tym razem włożyłam do środka jeżyny i węgierki.
Bardzo wilgotne i bardzo puszyste ciasto, pracy z nim niewiele a potem rozpływa się w ustach.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami.
Składniki: ( tortownica 22 cm )
- 1/2 szklanki jeżyn
- 500 g węgierek
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajo
- 6 łyżek oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej samorosnącej lub 1,5 szklanki mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder do posypania
Jajo wymieszałam z olejem, sokiem pomidorowym i ekstraktem waniliowy.
Mąkę wymieszałam z cukrem i połączyłam zawartość obu misek, wymieszałam do połączenia składników.
Do ciasta wsypałam jeżyny i połowę wypestkowanych węgierek, wymieszałam.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej ciasto a na wierzchu ułożyłam resztę połówek śliwek.
Piekłam ciasto w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka.
Śliwki mają dużo soku i czasami trwa to dłużej.
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Nad Bałtykiem |
2 komentarze
Bardzo kreatywne ciasto !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.