Jeżyny tak szybko przemijają że już za nimi tęsknię i nawet fakt że zamroziłam je w tym roku nie umniejsza temu że to już nie ten sam smak co świeże prosto z krzaka.
Trzeba więc teraz wykorzystać je do ostatniej owocki na krzaku.
Kolejne ciasto z jeżynami wjechało na stół, zapraszam.
Ciasto kukurydziane z jeżynami.
Składniki: forma 24 x 24 cm
Przygotowanie:
Trzeba więc teraz wykorzystać je do ostatniej owocki na krzaku.
Kolejne ciasto z jeżynami wjechało na stół, zapraszam.
Ciasto kukurydziane z jeżynami.
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej T 550
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- 125 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- 1 szklanka jeżyn
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 2 - 3 łyżki krokantu z orzechów laskowych
Przygotowanie:
- Do miski wsypałam obie mąki, sól i proszek do pieczenia i wymieszałam.
- W drugiej misce zmiksowałam jaja, cukier, mleko i masło.
- Teraz do miski ze składnikami płynnymi dosypywałam zawartość drugiej miski.
- Dokładnie wymieszałam i wsypałam do ciasta 1/2 szklanki jeżyn, wymieszałam ponownie.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam doń ciasto.
- Na wierzchu ułożyłam resztę jeżyn.
- Na wierzchu wysypałam orzechy ziemne i krokant z orzechów laskowych.
- Piekłam ciasto w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Po całkowitym wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
2 komentarze
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.