Można łączyć zakwas żytni z mąką pszenną czy odwrotnie, pełna dowolność.
Zależność jest taka że chleb na zakwasie pszennym rośnie wolniej niż na żytnim.
Oba zakwasy pięknie napuszają ciasto.
Tym razem chleb według przepisu Piotra Kucharskiego.
Chleb żytni na zakwasie żytnim.
Składniki:
Zakwas:
- 60 g zakwasu żytniego czynnego wyjętego z lodówki
- 200 g mąki żytniej T 720
- 180 ml wody
- 350 g zakwasu jw.
- 800 g mąki żytniej T 720
- 650 ml wody
- 20 g soli
- Na 2 godziny przed zrobieniem zakwasu należy go wyjąć z lodówki aby się ogrzał.
- Ogrzany zakwas przełożyłam do miski, dodałam mąkę i wodę, wymieszałam, przykryłam miskę folią i odstawiłam na 8 - 12 godzin w temperaturze pokojowej.
- Zakwas powinien pachnieć kwasem oraz być napowietrzony.
- Odmierzyłam 350 g zakwasu, resztę przełożyłam do słoika i włożyłam do lodówki na następny wypiek.
- Do miski z zakwasem dodałam sól, mąkę i wodę i wymieszałam.
- Ciasta na chleb żytni nie trzeba dokładnie wyrabiać.
- Miskę z ciastem przykryłam folią i pozostawiłam do wyrastania na 8 - 12 godzin.
- Gdy ciasto wyrosło przełożyłam je do dwóch keksówek 26 x 12 wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
- Wierzch chleba wyrównałam łyżką maczaną w wodzie i posypałam mąką.
- Foremki odstawiłam na 3 - 4 godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół i jak chleb wyrósł do wysokości foremki wstawiłam go do pieczenia spryskując piekarnik wodą.
- Piekłam chlebki 45 - 50 minut.
- Studziłam chlebki na kratce.
2 komentarze
Kolejny pyszny chlebuś:)))dziękuję za te fantastyczne przepisy:)))Pozdrawiam serdeczni:)))
OdpowiedzUsuńDobrych chlebków nigdy dość, polecam i dziękuje Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.