Polecam ten chlebek bo i szybki w wykonaniu, choć czeka się trochę to warto.
Chleb pszenny na zakwasie z jagłami.
Składniki: ( keksówka 14 x 24 )
- 500 g mąki pszennej T 650
- 200 g zakwasu pszennego
- 1,5 łyżeczki soli
- 350 ml wody letniej
- 1 szklanka płatków jaglanych
- sezam do posypania
Wszystkie składniki umieściłam w misce i dokładnie wymieszałam.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Przełożyłam ciasto do formy którą włożyłam do torby foliowej.
Zawiniętą formę włożyłam do lodówki na 12 godzin, rano ją wyjęłam i zostawiłam na 5 - 6 godzin w cieple.
Przed pieczeniem spryskałam chleb wodą i posypałam sezamem.
Piekłam bochen 15 minut w temperaturze 250 C z opcją grzania góra/dół oraz 15 minut w temperaturze 220 C.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.