czwartek, 24 września 2015

Chleb pszenny na zakwasie z jagłami

Przemycamy jagły gdzie się da, gdzie jest smacznie, to dla tych co nie przepadają za kaszą jaglaną a dla tych co lubią kolejny pyszny posiłek.
Polecam ten chlebek bo i szybki w wykonaniu, choć czeka się trochę to warto.
Chleb pszenny na zakwasie z jagłami.

   
                Składniki: ( keksówka 14 x 24 )
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 200 g zakwasu pszennego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 ml wody letniej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • sezam do posypania

Wszystkie składniki umieściłam w misce i dokładnie wymieszałam.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Przełożyłam ciasto do formy którą włożyłam do torby foliowej.
Zawiniętą formę włożyłam do lodówki na 12 godzin, rano ją wyjęłam i zostawiłam na 5 - 6 godzin w cieple.
Przed pieczeniem spryskałam chleb wodą i posypałam sezamem.
Piekłam bochen 15 minut w temperaturze 250 C z opcją grzania góra/dół oraz 15 minut w temperaturze 220 C.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger