Kocanka to ziele które może służyć jako lek ale także jako przyprawa, pachnie jak maggi i jest rewelacyjnym dodatkiem do sałatek, zup, sosów, podbija ich smak.
Chleb z jej udziałem jest lekko słonawy i bardzo aromatyczny, dodatek ostropestu powoduje że chleb jest jeszcze lepiej strawny.
Polecam serdecznie.
Chleb orkiszowo - żytni z kocanką i ostropestem.
Składniki: ( keksówka 26 x 12 góra )
- 330 ml wody letniej
- 2,5 łyżki oleju lnianego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g mąki żytniej razowej T 2000
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki ziela kocanki
- 3 łyżki mielonego ostropestu + do posypania
Drożdże rozpuściłam w wodzie, dodałam olej lniany i wlałam do mąki.
Wyrobiłam luźne ciasto, mieszałam do połączenia składników.
Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na 20 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Ponownie odstawiłam do wyrastania na około godzinę, ciasto urośnie do wysokości foremki.
Wyrośnięte ciasto posypałam ostropestem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół na 35 - 40 minut.
Po upieczeniu studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W falach Bałtyku |
2 komentarze
Chlebek wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Dziękuję i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.