czwartek, 3 września 2015

Chleb dyniowy z pestkami dyni

Jak już wiecie zaglądając do mnie dobrego chleba nigdy w moim domu nie za wiele. 
Nieraz piekę kilka bochenków, zamrażam jak wiem że nie będę mogła upiec na bieżąco.
Potem wyjmuję z zamrażarki i pyszny i domowy chleb towarzyszy mi zawsze. 
Polecam chleb szybki na drożdżach.
Chleb dyniowy z pestkami dyni. 

    
                 Składniki: ( keksówka 26 x 12 góra )
  • 330 ml wody
  • 2,5 łyżki oleju pistacjowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 220 g mąki pszennej T 750
  • 100 g mąki dyniowej
  • 230 g mąki pszennej graham
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki otrębów owsianych + do posypania
  • 25 g drożdży świeżych

Drożdże  rozpuściłam w letniej wodzie.
Do miski wsypałam mąki, otręby, sól, cukier, pestki dyni oraz wlałam olej pistacjowy.
Teraz powoli dolewałam wodę z rozpuszczonymi drożdżami i mieszałam do uzyskania jednolitego ciasta. 
Przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami, przełożyłam ciasto do foremki i na wierzchu też posypałam otrębami.
Formę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 1,5 godziny do wyrastania.
Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i jak chleb wyrósł do wysokości foremki piekłam go około 35 minut.
Przy wkładaniu ciasta do piekarnika spryskałam wierzch chleba wodą.
Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Gwiazda Północy - Jastrzębia Góra - najbardziej wysunięty na północ  punkt Polski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger