Nieraz piekę kilka bochenków, zamrażam jak wiem że nie będę mogła upiec na bieżąco.
Potem wyjmuję z zamrażarki i pyszny i domowy chleb towarzyszy mi zawsze.
Polecam chleb szybki na drożdżach.
Chleb dyniowy z pestkami dyni.
Składniki: ( keksówka 26 x 12 góra )
- 330 ml wody
- 2,5 łyżki oleju pistacjowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 220 g mąki pszennej T 750
- 100 g mąki dyniowej
- 230 g mąki pszennej graham
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 2 łyżki otrębów owsianych + do posypania
- 25 g drożdży świeżych
Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
Do miski wsypałam mąki, otręby, sól, cukier, pestki dyni oraz wlałam olej pistacjowy.
Teraz powoli dolewałam wodę z rozpuszczonymi drożdżami i mieszałam do uzyskania jednolitego ciasta.
Przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami, przełożyłam ciasto do foremki i na wierzchu też posypałam otrębami.
Formę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 1,5 godziny do wyrastania.
Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i jak chleb wyrósł do wysokości foremki piekłam go około 35 minut.
Przy wkładaniu ciasta do piekarnika spryskałam wierzch chleba wodą.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Gwiazda Północy - Jastrzębia Góra - najbardziej wysunięty na północ punkt Polski |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.