Mimo swojej nazwy, przepis ten nie pochodzi z Alentejo tylko z leżącego na południu Portugalii Algarve.
Użyłam do gotowania małży chirlas.
Są to małże 2 - 4 centymetrowe w kolorze kremowym ( małże ) i szarawym ( muszle ), używane przeważnie do ryżu na sypko albo do hiszpańskiej paelli.
Polecam danie bo jest znakomitym połączeniem małży i mięsa wieprzowego.
Carne de porco à Alentejana czyli wieprzowina na sposób z Alenejo.
Składniki:
- 500 g małży chirlas
- 850 g łopatki wieprzowej bez kości
- 6 rozgniecionych ząbków czosnku
- 2 łyżeczki papryki mielonej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 pokruszony liść laurowy
- 30 g smalcu
- 30 g masła
- 600 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- olej
- świeża kolendra
- sól morska
- pieprz
Małże rozmroziłam na sicie.
Mięso pokroiłam w kostkę, doprawiałam czosnkiem, papryką, białym winem, solą, pieprzem oraz liściem laurowym.
Pozostawiłam w marynacie przez godzinę.
Na dużej patelni rozgrzałam smalec i masło, dodałam odcedzone z marynaty mięso i smażyłam aż ładnie się zrumieniło ze wszystkich stron.
Podlałam teraz mięso marynatą i dusiłam przez 10 minut.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę i usmażyłam na osobnej patelce na złoty kolor, osączyłam z tłuszczu.
Do mięsa dodałam małże, przykryłam pokrywką i dusiłam do momentu aż wszystkie muszle się otworzyły.
Posypałam posiekaną kolendrą i podawałam ze smażonymi ziemniakami.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.