Są delikatne a z dodatkiem owoców są przepyszne na śniadanie.
Dodatek owoców zależy od Was - tutaj pełna dowolność.
Polecam serdecznie.
Blåbärspannkala czyli szwedzki pieczony naleśnik z owocami.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- garść borówek lub jagód
- kilka truskawek
- kilka kulek winogrona
- do podania te same owoce co do środka naleśnika + pomarańcze
- cukier puder do posypania
W misce wymieszałam mleko, jaja, cukier, dodałam przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszałam.
Ciasto jest dość rzadkie.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 C z opcją grzania góra/dół.
Formę do zapiekania o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem, przelałam ciasto do formy i piekłam 20 - 30 minut.
Po upływie 5 - 7 minut wyjęłam formę i wsypałam umyte i osuszone owoce.
Podczas pieczenia ciasto będzie się unosić a potem po wyjęciu z piekarnika opadnie.
Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Podałam z owocami, pycha.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lata |
8 komentarze
O ja, ale smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMoje-ukochane-czytadelka
Dziękuję pięknie i życzę smacznego.
UsuńBardzo trudna nazwa ale wygląda apetycznie:))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPo prostu naleśnik pieczony będzie łatwiej, pozdrawiam.
UsuńAle to apetyczne! Uwielbiam naleśniki :)
OdpowiedzUsuńTo dobrze że tu trafiłeś Kardio, polecam.
UsuńBardzo ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńI smakowite, polecam Marzenko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.