Tak to bywa czasami jak mam kawał dobrego mięska i resztki w lodówce, trochę tego czy tamtego i po połączeniu wychodzi niesamowite danie.
Tak też było tym razem, trochę takiego sosu, trochę innego a w rezultacie pyszny mix.
Zapraszam do degustacji.
Żeberka na dziko z cebulą i czosnkiem.
Składniki:
- 750 g żeberek - 2 długie paski
- 2 - 3 łyżki przyprawy do dziczyzny
- 2 cebule
- 5 - 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 - 3 łyżki słodkiego sosu chili
- 200 ml bulionu warzywnego
Można to zrobić na noc.
Cebulę pokroiłam w krążki a ząbki czosnku tylko obrałam i ułożyłam na żeberkach.
Z koncentratu, sosu chili i bulionu zrobiłam sos i polałam nim ułożone w naczyniu do zapiekania żeberka.
Naczynie przykryłam folią aluminiową i piekłam mięso w 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut, potem następne 45 minut bez przykrycia i 15 minut pod grillem aby się zrumieniły.
Podałam żeberka z kalafiorem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Las Julianów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.