wtorek, 18 sierpnia 2015

Wieprzowina po kubańsku z czarną fasolą

Tak prawdę powiedziawszy to kuchnia kubańska jest mi mało znana.
Tym razem trochę nadrobiłam i pyszne danie kuchni kubańskiej przygotowałam.
W oryginale jest karczek a ja użyłam schabu, fasola natomiast jest przepyszna, zachęcam do wypróbowania.
Wieprzowina po kubańsku z czarną fasolą.




                 Składniki: ( 6 osób ) 
             Wieprzowina po kubańsku ( Bistec de cerdo )
  • 6 kotletów schabowych bez kości
  • 1 duża cebula
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 płaska łyżka kminu rzymskiego mielonego
  • sól morska
  • olej rzepakowy do smażenia
                 Czarna fasola: ( Frijole negro )
  • 2 szklanki czarnej fasoli
  • 1 - 2 liście laurowe świeże
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • oliwa do smaku
  • sól morska 
  • pieprz


Dzień przed podaniem przygotowałam marynatę do mięsa i wstawiłam je do lodówki na całą noc.
Na noc również namoczyłam fasolę zalewając ją zimną wodą do wysokości fasoli.
Jak zrobiłam marynatę ?
Kotlety umyłam, osuszyłam i lekko rozbiłam kostkami palców.
Cebulę pokroiłam w plasterki.
Czosnek rozgniotłam w moździerzu z solą, kminem i sokiem z cytryny.
W miseczce układałam na przemian plastry mięsa i plastry cebuli, polewając marynatą cytrynowo - czosnkową.
Miskę przykryłam folią i wstawiłam do lodówki.
Na drugi dzień osączyłam mięso z marynaty, zachowując ją do smażenia.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam plastry mięsa z obu stron aż się zrumieniły i wtedy na patelnię dodałam cebulę razem z marynatą.
Dusiłam jeszcze jakieś 15 minut.
Teraz przygotowanie fasoli.
Fasolę gotowałam w wodzie w której się moczyła z dodatkiem soli, listków laurowych i jednej pokrojonej w paseczki papryki.
Gotowałam fasolę do miękkości w razie czego dolewając wodę ale tyle aby potem nie odcedzać tylko aby fasola pływała w sosie.
Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
Drugą paprykę opaliłam nad gazem i zdjęłam z niej sczerniałą skórkę.
Posiekałam paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam na niej czosnek, cebulę i paprykę jakieś 5 minut na małym ogniu.
Teraz dodałam kmin rzymski, przyprawiłam solą i pieprzem i chwilę jeszcze dusiłam po czym dodałam zawartość patelni do fasoli, wymieszałam i dodałam 1 - 2 łyżki oliwy do smaku.
Podałam mięso razem z fasolą i powiem Wam że to było pyszne.


Smacznego.
Źródło przepisu kuchni kubańskiej tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Stokrotkowa łąka

2 komentarze

  1. Wygląda ciekawie. :) Nigdy nie próbowałam kuchni kaszubskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amatorko kuchni kubańskiej a nie kaszubskiej, mała pomyłka a spróbować zawsze możesz.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger