Tym razem trochę nadrobiłam i pyszne danie kuchni kubańskiej przygotowałam.
W oryginale jest karczek a ja użyłam schabu, fasola natomiast jest przepyszna, zachęcam do wypróbowania.
Wieprzowina po kubańsku z czarną fasolą.
Składniki: ( 6 osób )
Wieprzowina po kubańsku ( Bistec de cerdo )
- 6 kotletów schabowych bez kości
- 1 duża cebula
- sok z 2 cytryn
- 1/2 główki czosnku
- 1 płaska łyżka kminu rzymskiego mielonego
- sól morska
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 szklanki czarnej fasoli
- 1 - 2 liście laurowe świeże
- 2 zielone papryki
- 2 cebule
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 3 - 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- oliwa do smaku
- sól morska
- pieprz
Dzień przed podaniem przygotowałam marynatę do mięsa i wstawiłam je do lodówki na całą noc.
Na noc również namoczyłam fasolę zalewając ją zimną wodą do wysokości fasoli.
Jak zrobiłam marynatę ?
Kotlety umyłam, osuszyłam i lekko rozbiłam kostkami palców.
Cebulę pokroiłam w plasterki.
Czosnek rozgniotłam w moździerzu z solą, kminem i sokiem z cytryny.
W miseczce układałam na przemian plastry mięsa i plastry cebuli, polewając marynatą cytrynowo - czosnkową.
Miskę przykryłam folią i wstawiłam do lodówki.
Na drugi dzień osączyłam mięso z marynaty, zachowując ją do smażenia.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam plastry mięsa z obu stron aż się zrumieniły i wtedy na patelnię dodałam cebulę razem z marynatą.
Dusiłam jeszcze jakieś 15 minut.
Teraz przygotowanie fasoli.
Fasolę gotowałam w wodzie w której się moczyła z dodatkiem soli, listków laurowych i jednej pokrojonej w paseczki papryki.
Gotowałam fasolę do miękkości w razie czego dolewając wodę ale tyle aby potem nie odcedzać tylko aby fasola pływała w sosie.
Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
Drugą paprykę opaliłam nad gazem i zdjęłam z niej sczerniałą skórkę.
Posiekałam paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam na niej czosnek, cebulę i paprykę jakieś 5 minut na małym ogniu.
Teraz dodałam kmin rzymski, przyprawiłam solą i pieprzem i chwilę jeszcze dusiłam po czym dodałam zawartość patelni do fasoli, wymieszałam i dodałam 1 - 2 łyżki oliwy do smaku.
Podałam mięso razem z fasolą i powiem Wam że to było pyszne.
Smacznego.
Źródło przepisu kuchni kubańskiej tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Stokrotkowa łąka |
2 komentarze
Wygląda ciekawie. :) Nigdy nie próbowałam kuchni kaszubskiej.
OdpowiedzUsuńAmatorko kuchni kubańskiej a nie kaszubskiej, mała pomyłka a spróbować zawsze możesz.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.