Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam w mojej kuchni.
Skuście się kiedyś na taki obiad, pyszny, zapraszam.
Szyjki rakowe z białym winem.
Składniki:
- 250 g szyjek rakowych przelanych wrzątkiem
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- garść listków świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebule drobno posiekałam, czosnek drobniutko posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę.
- Jak cebula się zeszkliła dodałam czosnek i chwilę smażyłam.
- Teraz na patelni wylądowały szyjki rakowe, po minucie smażenia dodałam wino i listki tymianku, doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
- Dusiłam chwile aż sos zgęstniał.
- Podałam z kawałkami pieczywa.
Smacznego.
Przepis znaleziony u Janka Paszkowskiego [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Lato, lato czeka |
6 komentarze
Pysznie wygląda..moze kiedys sie skusze.
OdpowiedzUsuńNawet się nie zastanawiaj jak tylko zakupisz szyjki rakowe, to zaraz gotuj.
UsuńPychotka ;-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, danie bardzo wykwintne i proste zarazem.
Usuńsuper przepis !
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.