Kilka składników a efekt powala na kolana.
Popróbujcie koniecznie i nie będziecie chcieli przestać jeść.
Pachnące słońcem oliwki i suszone na słońcu rodzynki a wszystko to na jednym talerzu.
Polecam gorąco, nam smakowało bardzo.
Sycylijska potrawka z dyni, ciecierzycy z rodzynkami.
Składniki:
- 1 kg dyni - ja miałam mrożoną ale tutaj pełna dowolność
- oliwa do smażenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 - 3 łyżki liści melisy
- 2 cebule
- 40 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta nitek chili - mogą być płatki
- 100 g zielonych oliwek nadziewanych anchois
- 1 puszka krojonych pomidorów - 400 g
- 1 puszka ciecierzycy - 400 g
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka ryżu parabolicznego
- 4 szklanki wody
- jogurt naturalny do podania
Najpierw przepłukałam ryż na sicie, zalałam 4 szklankami wrzącej wody, lekko posoliłam i gotowałam do miękkości jakieś 15 minut. Nadmiar wody odcedziłam.
Dynie pokroiłam w kostkę, ułożyłam na blaszce, skropiłam oliwą, posoliłam, oprószyłam pieprzem i piekłam do miękkości ok. 35 - 40 minut.
Cebule drobno posiekałam i zeszkliłam na oliwie.
Do zeszklonej cebuli dodałam posiekaną natkę, melisę, rodzynki oraz cynamon i chwilę razem smażyłam.
Teraz przykryłam garnek i dusiłam na małym ogniu przez 20 minut.
Teraz do garnka dodałam oliwki, upieczoną dynię, nitki chili, kawałki pomidorów wraz z zalewą i ciecierzyce odcedzoną z zalewy oraz bulion i gotowałam bez przykrycia jakieś 40 minut aż sos zgęstniał.
Podałam potrawkę z ryżem, posypałam natką pietruszki i położyłam duży kleks jogurtu na każdym talerzu.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Umizgi dzięciołów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.