Pangrattato to po prostu bułka tarta ale tutaj doprawiona i chrupiąca.
Makaron niskobiałkowy który tu użyłam wystarczy wrzucić na wrzącą osoloną wodę na 2 - 3 minuty i jest gotowy.
Sos serowy robi się tyle aż rozpuści się ser czyli dość szybko.
Polecam serdecznie pyszny makaron we włoskim stylu.
Spaghetti z sosem serowym i chrupiącym pangrattato.
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti niskobiałkowego
- różyczki z 1 niedużego brokuła
- 150 ml śmietanki kremówki
- 50 g parmezanu
- 120 g cheddara
- 5 kulek mini babybel
- 250 g sera carskiego pełnotłustego
- 125 g sera mozzarella
- 45 g sera blue stilton z niebieską pleśnią
- 2 pełne łyżki bułki tartej ze złocistym lnem mielonym
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka bazylii
- duży ząbek czosnku
Z ugotowanego brokuła odcięłam różyczki.
Teraz pangrattato czyli zmiksowałam wszystkie składniki w blenderze a potem wysypałam wszystko na suchą patelnię i podprażyłam uważając aby się nie przypaliła.
Do garnka z grubym dnem wlałam śmietankę i dodawałam po kolei sery :
parmezan starty na tarce, carski pokrojony w kosteczkę, mini babybele też w kosteczkę, cheddar w kosteczkę a blue stilton i mozzarellę pokruszyłam.
Podgrzewałam garnek na wolnym ogniu mieszając aż ser cały się roztopił, nie gotujcie bo się zważy.
Do sosu serowego włożyłam makaron, wymieszałam i wyłożyłam na talerze, posypałam chrupiącym pangrattato i obłożyłam różyczkami brokuła.
Smacznego.
Przepis autorski kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Pełnia |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.