A do tego racuchy i sos paprykowy?
Racuchy kojarzą nam się z deserem, tym razem jest inaczej, zobaczcie sami.
Danie rewelacyjne, aromatyczne, racuchy z sera miękkie i puchate a sos aromatyczny i pikantny, polecam gorąco.
Placki i sos paprykowy.
Składniki: - 4 porcje
Racuchy:
- 4 jaja
- 250 g twarogu mielonego
- 3 łyżki mleka
- 2/3 szklanki kaszy manny
- gałka muszkatołowa
- sól morska
- pieprz
- 2 strąki czerwonej papryki
- 1 strąk żółtej papryki
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz
- papryka ostra
Przygotowanie racuchów:
- Najpierw zrobiłam ciasto na racuchy.
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Żółtka utarłam z twarogiem, mlekiem i kaszką.
- Przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobiłam ciasto i odstawiłam na 15 minut.
- Papryki umyłam, obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
- Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
- Rozgrzałam na patelni łyżkę oleju i zeszkliłam na nim cebulę.
- Cebulę na patelni oprószyłam papryką słodką, ostrą i wlałam bulion.
- Teraz na patelnię włożyłam kawałki papryki i całość wymieszałam i zagotowałam.
- Zmniejszyłam ogień, przykryłam patelnię pokrywką i gotowałam 10 minut.
- Na koniec przyprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Białka ubiłam na sztywną pianę, wymieszałam z ciastem.
- Na rozgrzanym oleju smażyłam małe racuchy z obu stron na złoty kolor.
- Podałam racuchy z sosem paprykowym.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
Przepis dodaje do Akcji Ani.
"Podróże małe i duże"
Kolory lata |
6 komentarze
Ja ostatnio zrobiłam chutney, też by pasował do Twoich racuchów :)
OdpowiedzUsuńO chutnej tez byłby super.
UsuńKocham racuchy, ale nigdy ich nie jadłam na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńCzas to zmienić bo to połączenie jest znakomite.
UsuńWspaniałe. A sosik idealny do mojej akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńJuż dołączam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.