Jeśli tak to tym razem przepis się Wam spodoba.
Miąższ jest mięciutki, skórka chrupiąca i pachnie domowym chlebem w całym domu, ba nawet kamienicy czy bloku.
Spróbujcie koniecznie.
Pszenny chleb z płatkami.
Składniki : ( forma 20 x 22 cm )
- 750 g mąki pszennej T 650
- 50 g otrębów żytnich + do wysypania foremki
- 3 łyżki płatków błyskawicznych jęczmiennych + do posypania
- 3 łyżki płatków błyskawicznych żytnich
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 750 ml letniej wody
- 50 g świeżych drożdży
Drożdże wymieszałam z wodą i wlewając do miski mieszałam aż uzyskałam jednolite ciasto.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami.
Przełożyłam ciasto do foremki, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu posypałam wierzch chleba płatkami jęczmiennymi i wstawiłam chleb do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół, spryskałam chleb z góry wodą i piekłam 45 minut.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
"Pod Tężniami" - Ciechocinek |
2 komentarze
Świetny.....
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.